tiistaina, kesäkuuta 12, 2007

Gazpacho – kylmä tomaattikeitto


Tälle hellekesän herkkukeitolle on varmaan yhtä monta reseptiä kuin on kokkiakin. Meillä ei tällä kertaa käytetty mitään tiettyä reseptiä vaan laitettiin soppaan sitä, mitä perimätiedolla muistettiin ja mitä kaapeista löytyi. Maisteltiin matkan varrella ja säädettiin makuja, tavoitteena suloisen viileä ja samalla lämmittävän tulinen keitto. Tarjoiluun voi varata hippusen smetanaa tai ranskankermaa ja leipäkrutonkeja. Keitto nautittiin hellepäivän lounaana pihamaalla piknikpeitolla kera kylmän oluen. Maistuu taivaalliselta niiden mielestä, jotka pitävät myös Bloody Marysta…

Monta erinomaisen kuuloista Gazpacho reseptiä löytyy vaikkapa Ruokalasta, tässä niistä yksi.

Gazpacho
4 annosta

5 kypsää tomaattia
1 kurkku
1 paprika
puolikas sipuli
2 rkl persiljaa
1 murskattu valkosipulin kynsi
2 dl tomaattimehua
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl etikkaa
1 tl paprikajauhetta
musta- ja valkopippuria myllystä
suolaa
muutama tippa tabascoa

Kalttaa tomaatit ja leikkaa tomaatit lohkoiksi. Kuori kurkku ja leikkaa kuutioiksi. Silpua sipuli pieneksi ja silppua persilja hienoksi. Lisää nämä, valkosipuli, tomaattimehu, oliiviöljy, etikka ja mausteet tehosekoittimeen ja anna pyöriä tasaiseksi tai soseuta sauvasekoittimella. Tarkista suola ja maku. Terävyyttä ja tulisuutta voit lisätä ripauksella tabascoa. Anna tekeytyä jääkaapissa kaikessa rauhassa, mieluiten seuraavaan päivään.