sunnuntaina, kesäkuuta 01, 2008

Alkukesän raparperikakku


Tämä kakku on mielestäni yksi klassikoista ja vähintään kerran kesässä sitä tulee leivottuakin. Samaan aikaan pehmeää ja rapeaa, makeaa ja hapokasta (täytteestä riippuen). Kerrassaan mainiota! Tässä ohje, vaikka se taitaakin viime kesältä jo täällä jossain lymyilläkin. Alkukesän Brita-kakku tehdään ehdottomasti raparperista! Ohjetta luurattu Valion keittokirjasta Neljä vuodenaikaa.

Raparperi-Brita
8 - 10 annosta

Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki:
2 valkuaista
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl mantelilastuja

Raparperitäyte:
5 dl raparperipaloja
1 dl sokeria
1 kanelitanko
1/2 - 1 dl vettä
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna ja vaniljalla maustettuna
1 purkki maitorahkaa
500g tuoreita mansikoita
(sokeria)

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen maidon kera. Levitä taikina suorakaiteeksi (25 x 30 cm) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista pohjaa 10 minuuttia 180 asteessa.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa, kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Levitä seos lusikalla esipaistetulle taikinapohjalle. Ripota pinnalle mantelilastut. Paista 180 asteessa 15 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

Valmista raparperitäyte: Laita raparperipalat, sokeri, vesi ja kanelitanko kattilaan. Kiehauta kunnes raparperit ovat pehmenneet. Jäähdytä. Sekoita hillokea maitorahkaan ja lisää mukaan kermavaahto ja jos makusi vaatii niin sokeria. Puolita pohja. Levitä täyte ja puolet mansikoista viipaloituina pohjien väliin. Nosta kansi päälle jo koristele lopuilla mansikoilla.

Tätä kakkua voi muunnella sesongin marjojen mukaan vaikka kuinka paljon. Pohjan voi leipoa jo edellisenä iltana mutta täyttäminen kannattaa jättää lähelle h-hetkeä, ettei kakku lössähdä.