lauantaina, marraskuuta 26, 2011

Porttiteoria eli muutama viinivinkki talveen


Jottei ihan heti kyllästyisi glögeihin ja muihin maustejuomiin, on välillä hyvä maistella vähän muutakin lämmikettä.Väkevöidyt viinit, portviinit, madeirat, sherryt ja banyulsit yhdistyvät meillä usein syksyyn ja jouluun ja miksipäs ei. Tuhteja makuja, rakennetta, makeutta ja alkoholia. Ja usein vieläpä ylättävän tasapainoisessa suhteessa.

Meillekin eksyy näitä puteleita aina silloin tällöin. Tässä muutamia viime aikojen tuttavuuksia, joista toinen lämmitti mieltä ja sydäntä oikein kovasti ja toinen nyt ei niinkään.Hupaisaa sinänsä, että molemmat viinit tulevat sattumoisin saman omistajan viinitaloista, Sogevinukselta. Sogevinus on pankkiomisteinen, iso toimija, joka omistaa useammankin portviinitalon.

Portviinit ovat käsittääkseni aina sekoitteita Douron alueen erilaisista paikallisista rypälelajikkeista, joista kuuluisin ja arvostetuin lienee Touriga Nacional. Viinin käyminen keskeytetään lisäämällä sekaan väkevää rypäleviinaa, jolloin viinissä säilyy reilusti makeutta ja alkoholiprosentti asettuu noin 17-20 prosenttiin. Jatkossa seuraa sitten erilaisia vaiheita tammitynnyrikypsytystä, riippuen tavoiteltavasta tyylistä.


Ensin se meille mieluisampi:

Kopke 20 Years Old Tawny




Vanha tawny (10-,20-, 30- tai yli 40-vuotias) on portiviinityyppi, joka sekoitetaan 7-80 vuotta pienissä varastointitynnyreissä kypsyneistä viineristä. Näissä viineissä on runsaasti kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden aromeja, vanhemmissa myös karamellia ja toffeeta. Viinit ovat valmiita nautittaviksi eivätkä enää kehity pullossa, mutta näitä voi toki säilyttää vielä vuosia.

Alkon kuvauksen kirjoittaja kuvailee viiniä seuraavasti:
Väri: Vaalean kuparinruskea.
Tuoksu ja maku: Makea ja pähkinäinen, kypsän hedelmäinen, viikunainen, hennon kaakaoinen.

Tämä viini oli kerrassaan valloittava, täynnä kypsää hedelmää ja pähkinäisyyttä mutta ei missään nimessä liian tuhti tai tönkkö. Nauti sellaisenaan tai sipaise mukaan pala sinihomejuustoa ja muutama pähkinä.

Kannattaa huomioida, että pullossa on sakkaa. Kannattaa seisottaa pulloa tasaisella pinnalla vuorokauden verran, niin sakka laskee pullon pohjalle. Toki vähempikin voi riittää, koska pullon on pieni.

Kopke 20 Years Old Tawny


Hinta Alkossa 19,993 /0,375 l

Keittiönatsi on muuten maistellut samaa tuotetta.

Ja sitten se ei ehkä niin säväyttänyt tuttavuus:

Burmester Tawny



Tawny on yksi portiivinityylien kolmesta perustyypistä. Tawnyt tehdään sekoittamalla 2-6 vuotta pienissä varastointitynnyreissä kypsyneistä viinieristä. Viinin väri on vaalentunut luonnollisen hapettumisen kautta ja voi olla vaaleaa purppuraa, punaruskeaa tai jopa punakeltaista. Tawnyt ovat valmiita nautittaviksi heti pullotuksen jälkeen eivätkä kehity enää pullossa.

Burmester Tawnya on kuvailtu maahantuojan toimesta näin:
Väri: Hieman läpikuultava, kehittynyt, oranssinpunainen väri.
Tuoksu: Puhdas ja kehittynyt, rusinoita, rypäleitä ja suklaata.
Maku: makea ja runsas, suklaata, rusinaista hedelmäisyyttä, sekahedelmiä, pitkä ja lämmin.

Olen samoilla linjoilla kuvausten kanssa, mutta suurimman "turn offin" meillä aiheutti viinin läpitunkeva alkoholisuus. Jäimme vähän miettimään, että olisiko ostamamme pullo saattanut olla jotenkin viallinen, mutta jätimme palauttamatta. Korkkivikahan (pääasiallinen aiheuttaja trikloorianisoli TCA) saattaa ilmentyä viinissä tieynlaisena hedelmäisyyden katoamisena. Näin ollen alkoholisuus olisi siis päässyt korostumaan. Mutta tiedä häntä, kun ei ollut verrokkipulloa. Tuskin kuitenkaan eksyy toista kertaa meidän ostoskoriin tämä pullote.

Burmester Tawny Porto
Hinta Alkossa: 21,20e /0,75L

Kuvat: Alko

Jos haluat lukaista suomeksi vähän lisää portviinistä, niin etsi käsiisi kirjastosta Yrjö Karjalaisen ja Jukka Sinivirran Portviini-kirja. Kirja ilmestyi 2003, saatavuus kirjakaupoista lienee aika heikkoa. Englanninkielistä kirjallisuutta aiheesta on taatusti paremmin saatavilla.