maanantaina, elokuuta 06, 2012

Punaherukan kesyttäjä: Marenkinen herukkapiiras




Sitä taitaa olla tällä hetkellä liikkeellä. Nimittäin punaherukoiden lievää ylituotantoa. Puhumattakaan kesäkurpitsasta, kurkusta perunoista. Minttua ja lisptikkaa unohtamatta.

Ihan kaikille punaherukka ei maistu ihan sellaisenaan, marja kun on melkoisen hapokas. Mutta pienen marenkihunnun myötä se muuttuu huomattavasti helpommin lähestyttäväksi.

Ja vaikka itse syönkin punaherukat ihan sellaisenaan maustamattoman jugurtin kanssa, ilman sokeria, niin en voinut vastustaa tätä herkullisen kuuloista ohjetta, joka osui silmiini eräästä jenkkiläisestä ruokablogista.


Tämä on siitä mukava ohje, että toteutus ei vaan kummoisia vempeleitä ja on aika nopsa. Onnistuu hyvin kesämökilläkin. Ja ainahan voi oikaista ja käyttää valmista murotaikinaa. Tosin silloin kannattaa olla tarkkana, ettei esipaista pohjaa liian kuivaksi. Sitäpaitsi valmistaikinassa ei ole lainkaan sitruunaa!



MARENKINEN HERUKKAPIIRAS

Piirakkataikina:
3,6 dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1,2 dl pehmeää voita
1,2 dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
1 tl raastettua sitruunan kuorta (noin 1 sitruunan kuori)

Herukka-marenkitäyte:
2 valkuaista
1,2 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
reilu 1/2  litraa punaisia viinimarjoja

Sekoita isossa kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Lisää mukaan pehmeä voi, sokeri ja keltuaiset sekä sitruunan kuori. Sekoita puuhaarukalla, kunnes seoksesta muodostuu taikina. Muotoile taikinasta pallo, kelmuta ja laita jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi.

Laita uuni lämpenemään 165 asteeseen.

Kaulitse taikina sopivaksi noin 24-26cm irtopohjavuokaan. Irtopohjavuoka kannattaa voidella ennen taikinan taputtelua. Taikinan pitää nousta vuuassa noin 2,5 cm pohjalta reunoille, jotta saat täytteen aseteteltua hyvin. Paista noin 25 minuuttia tai kunnes pohja on kauniin kullanruskea. Ota uunista ja anna jäähtyä hieman.

Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen.

Valmista marenkitäyte:
Vaahdota valkuaiset napakaksi vaahdoksi. Lisää maissitärkkelys ja lisää sitten sokeri pienissä erissä. Vatkaa 5 minuuttia. Kääntele herukat varovasti spatulan avulla marenkiin. Levitä marenkiseos hieman jäähtyneelle piiraspohjalle. Paista noin 10 minuuttia tai kunnes päällinen on saanut hieman ruskeaa väriä.


Josko ottaisin vielä yhden palasen? Ihan pienen vain.