lauantaina, lokakuuta 20, 2012

Täyteläinen tomaattikeitto


 

Vaikka tomaattien kasvatus onnistui tänä vuonna yli odotusten, osa ei silti ehtinyt kypsyä ajoissa. Keräsin vihreät tomaatit, mietin hetken, josko alkaisin säilöntäpuuhiin. En ryhtynyt, vaan nakkasin tomaatit paperikassissa saunan pimeään kera muutaman omenan. Ja kappas, kyllä ne sieltä kypsyivät. Tein osasta tomaateista höyryävän, täyteläisen tomaattikeiton.

Inspiraatio keittoon löytyi kahdestakin blogista, Herkku ja Koukku, sekä Kauhaa ja Rakkautta. Yhdistelin ohjeita ja voi  miten maittava keitto syntyikään! Uunissa paahtaminen on aika ehdoton juttu tässä. Keitosta tuli todella täyteläisen makuinen ilman kermalisäystäkin. Jäin miettimään, että toimisiko tämä ehkä kookosmaidolla? Italy meets Asia?

TÄYTELÄINEN KEITTO PAAHDETUISTA TOMAATEISTA

noin 4 annosta

n. 600 g kypsiä tuoreita tomaatteja
1 iso porkkana
2 solo valkosipulinkynttä
1 Aji Cristal-chili
timajminoksia
suolaa ja pippuria myllystä
oliiviöljyä

2 isoa sipuli
oliiviöljyä
370 g paseerattua tomaatta (meillä suositaan Muttia)
reilu 1 dl aurnikokuivattua tomaattia
noin 0,5 l kasvislientä
ripaus tummaa sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 rkl tummaa balsamicoa
*kuohukermaa

Pese ja lohko tomaatit, muista poistaa kanta. Kuori ja lohko myös valkosipuli. Kuori ja leikkaa porkkana ohuiksi lanteiksi. Silppua chili. Levitä kasvikset pelille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle vähän suolaa, jauha pippuria myllystä ja riivi päälle timjaminlehdet, sekä muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä. Paahda 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia. Tarkista, että myös porkkanat ovat kypsyneet.

Kasvisten ollessa uunissa silppua sipuli ja kuullota se kattilassa oliiviöljyssä. Lisää paseerattu tomaatti sekä pilkotut aurinkokuivatut tomaatit. Lisää kattilaan kasvisliemi, sokeri, ripaus suolaa. Anna porista pienellä lämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää kattilaan paahdetut tomaatit ja muut kasvikset sekä balsamico. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai jos haluat vähän siloisempaa, niin laita keitto blenderiin. Maista ja säädä makua tarvittaessa.



*Jos teet viikonloppusopan, lisää mukaan loraus kuohukermaa. Samoin osan kasvisliemestä voi juhlan kunniaksi korvata valkoviinillä, esim. noin 0,5-1 dl.

Nauti keitto paahdettujen pähkinöiden, krutonkien tai vaikka jogurtti/ranskankerma/raejuustosilmän kera.

Tällä nestemäärällä ja varsinkin ilman tuota kermaa keitto on aika sakeaa. Jos pidät lirummasta keitosta, lisää kasvisliemen määrää.